Tampoc hi haurà CabrerèsBTT aquest any 2021.

En el moment de pandèmia que vivim la paraula multitudinària és sinònim d'impossible, d'irresponsabilitat, un risc innecessari.

És per això que, seguint amb la responsabilitat social més que present en l'organització d'aquest gran esdeveniment a l'Esquirol i apel·lant a la responsabilitat col·lectiva i individual, l'entitat organitzativa de la CabrerèsBTT ha decidit no dur a terme durant aquest mes de maig la 28a edició. Tampoc va ser possible celebrar la de l'any 2020.

El futur és incert, l'organització ja demanava l'any 2019, el relleu al capdavant de la gestió en la darrera edició de la prova BTT que durant anys ha posat el Cabrerès en l'epicentre de la Catalunya ciclista. El clam a la renovació segueix en ferm amb l'esperança que la prova seguirà celebrant-se i amb la voluntat que siguin els mateixos vilatans els que prenguin el timó de la CabrerèsBTT.

La CabrerèsBTT amb el pas dels anys s'ha consolidat com una de les marxes de muntanya en BTT de més renom de la península i s'ha convertit en la prova no competitiva més multitudinària i esperada de la primavera.

L'activitat ha aplegat al Cabrerès a ciclistes novells, professionals, personatges mediàtics que participen anònimament, famílies i clubs ciclistes d'arreu del país. L'esdeveniment s'ha convertit en una festa familiar oberta a tots els públics, una prova inclusiva on tothom que ho desitja hi ha participat o hi participa, sense excepcions. El repte de superar els entrebancs d'un recorregut imprevisible que s'ha dissenyat diferent any rere any, gaudir de l'entorn on desenvolupa, la calma i la bellesa del Cabrerès, el bon ambient que es viu durant tot el cap de setmana, les activitats per tota la família, etc. són alguns dels ingredients que han fet d'aquesta una prova esperada per tots els participants.

La CabrerèsBTT ha ajudat a conèixer el Collsacabra i especialment els pobles que l'han acollit: l'Esquirol, Cantonigròs, Rupit i Tavertet. I ho ha fet de la millor manera possible, practicant un esport popular que et permet gaudir del paisatge i dels companys d'una manera pausada, al ritme que la natura d'aquests indrets imposa. L'interès generat per la pedalada ha transcendit amb força fora del seu bressol i s'ha convertit, al llarg dels anys, en un mirall per a la gestació d'altres pedalades d'arreu del país.

Algunes s'han mantingut, d'altres no han repetit l'experiència. Els motius per a la supervivència d'aquests esdeveniments són diversos: el suport dels patrocinadors, el suport de les administracions, la singularitat del territori o la varietat de les rutes a seguir, l'origen i motivacions de l'esdeveniment i un llarg etcètera. En menor o major mesura, la CabrerèsBTT ha tingut part d'aquests ingredients: un paisatge ple de fagedes, cingles, rieres i camins de cabres que el fan únic, col·laboradors i patrocinadors que ofereixen el seu suport a la prova, i els centenars de voluntaris que treballen durant tot el cap de setmana, de forma totalment desinteressada, contribuint al bon funcionament de l'esdeveniment i al bon ambient que si respira.

La CabrerèsBTT ha estat també un esdeveniment responsable amb el seu entorn, sostenible i compromès amb causes socials. Des de fa anys l'entitat organitzadora de la prova l'Associació Social i Territorial Cabrerès (ASTC) té un conveni amb l'Associació Paisatges Vius que té com a objectiu fer compatible la conservació activa dels valors naturals del Collsacabra amb les activitats socioeconòmiques dels seus habitants. També ha col·laborat amb Bicicletes sense Fronteres, entitat que ajuda a les comunitats més desafavorides amb la donació de bicicletes restaurades, i amb l'Hospital Sant Joan de Déu a través del projecte "La polsera solidària" un projecte, per recaptar fons per la lluita contra el càncer infantil, una malaltia de la qual es diagnostiquen 1200 nous casos cada any a tot l'estat.