NO ÉS NO, per unes festes amb bona convivència i lliures de masclismes"

Durant aquesta Festa Major, l'Ajuntament posarà en marxa la campanya per unes festes cíviques i lliures d'agressions masclistes.

La campanya, impulsada per l'Ajuntament de L'Esquirol i la comissió l'Esquirol de Festa, amb la col·laboració del SIAD del Consell Comarcal d'Osona, continuarà un cop acabada la Festa Major, ja que l'objectiu és prevenir les agressions masclistes als diferents espais d'oci i esdeveniments del poble i mantenir la convivència entre tots els veins i veines, joves i grans.

L'equip de treball engloba les àrees de cultura, joventut i serveis socials de l'Ajuntament de L'Esquirol, les comissions de festes de L'Esquirol i Cantonigròs i el suport del SIAD del Consell Comarcal d'Osona.

Per posar la primera pedra al projecte, el passat 30 de juliol, es va fer una trobada informativa i formativa amb membres del SIAD a la Sala de Plens de l'Ajuntament de L'Esquirol on hi van assistir tècnics de l'Ajuntament i noies i nois de les comissions de festes de L'Esquirol i Cantonigròs. L'objectiu de la trobada era posar la primera pedra perquè el municipi estigui lliure d'agressions sexistes i actes incívics i establir un protocol de prevenció i reacció. Aquest protocol inclou punts d'informació i atenció i coordinació amb els cossos de seguretat privada contractats per els organitzadors dels actes. També inclou estratègies de visualització i sensibilització, ja que el més important és que la gent sigui conscient que les festes són perquè tothom s'ho passi bé sense que hi hagi ningú perjudicat. En aquest sentit també s'apel·la al bon comportament cívic, al respecte pel mobiliari urbà i privat i a la moderació del consum d'alcohol i substàncies que puguin alterar les percepcions dels consumidors.

Volem erradicar al nostre poble els comportaments que provoquen que una persona se senti assetjada pel seu gènere o per la seva orientació sexual i que se senti forçada a viure una situació que no desitja.

El més freqüent és que les víctimes d'agressions sexistes siguin les dones, però aquests tipus d'agressions les poden patir homes o dones, pel seu aspecte o comportament, en funció de la seva identitat o condició sexual; en definitiva qualsevol persona, independentment del seu gènere, que no segueixi els estereotips heterosexuals.

Comentaris despectius, mirades ofensives i gestos obscens, burles, bromes, "floretes", fotografies sense permís, apropament físic excessiu, contacte físic deliberat i no acceptat, tocaments, agressions físiques i, en l'extrem, violacions.
Per tal de gaudir d'unes festes igualitàries és necessari el respecte a les dones i a la diversitat afectiva sexual i que tothom pugui expressar-se lliurement i amb seguretat en un entorn festiu.

Tingues clar que ...

• Només la persona agressora és responsable de la violència que ha exercit.
• Estar sota els efectes de l'alcohol o d'altres substàncies no el justifica ni l'excusa de l'incivisme i l’agressió. "NO" és "NO", sempre.
• S'ha de respectar fins a on vol arribar l'altra persona en la relació. Si primer dic "Sí" i després dic "NO", és "NO".
• Hi ha diferències notables entre lligar i assetjar.
• Passar-ho bé, MAI vol dir molestar els altres.

Què podem fer?

Per tal de viure les festes en llibertat, cívicament i lliures de sexisme, tots i totes hem de fer pinya. Tenim un paper protagonista i és necessària la participació de tota la ciutadania per acabar erradicant aquestes actituds i comportaments de la nostra societat. Si no fem res, legitimem les conductes de les persones agressores.
El que és important és que tots hem de tenir clar que cap agressió sexista es pot tolerar. Si mirem cap a un altre lloc, si pensem que la cosa no va amb nosaltres i no fem res, estem sent còmplices de la situació.

En cas de ser testimoni de qualsevol problema, poseu-vos en contacte amb gent de la comissió de festes o dels agents de seguretat privada de l'acte o, en cas que el conflicte sigui fora de l'espai de l'activitat d'oci, truqueu al 112.

Comptem amb tu!