Un ampli reportatge a "El 9Nou", relata l'experiència del primer any de Covid-19 a la Residència Casal de la Santa Creu de L'Esquirol

Divendres passat, 12 de març, va fer un any que el Consorci Hospitalari de Vic va confirmar els dos primers casos de coronavirus a Osona.

Aquesta primera onada la va caracteritzar la falta d'equips de protecció individuals i de proves diagnòstiques, amb una explosió de casos que va tenir l'epicentre entre el març i l'abril de l'any passat i va provocar pics de defuncions i pacients ingressats.
Durant aquelles setmanes també es va muntar i posar en marxa el servei de Pavelló Vic.

L'equip d'intervenció ràpida pel brot de la Residència casal de la santa creu de L'Esquirol es retroba.

El coronavirus va passar de llarg del centre a l'inici, però va fer estralls a la segona onada. Per això es va haver d'activar els equips d'intervenció ràpida per gestionar el brot. Uns professionals que es van retrobar els dijous 11 de març per l'ocasió concedint entrevistes pel rotatiu osonenc. Ho feien després d'unes setmanes d'haver superat la crisi i en una residència ara del tot verda. A finals de novembre la residència va patir un pic de 47 infectats i 9 defuncions. Persones, com destaca la directora del centre Sònia Guix, amb nom i cognoms.

En el reportatge, testimonis de residents al centre, expliquen com han trobat a faltar sortir a passejar i tenir contacte amb els familiars. Destaquen la sort de les noves tecnologies, com videotrucades i correus electrònics, per a estar connectats amb els amics i familiars.

La tècnica de salut pública, Lídia Gómez, es desplaçava fins a L'Esquirol per fer suport en la sonorització, dividir les zones verdes, les grogues i les vermelles, encara que en un moment determinat era tota vermella.

Molts treballadors també van quedar afectats, hi va haver tres positius a l'inici, però van acabar sent una dotzena d'una plantilla de quaranta. En aquestes circumstàncies va ser com es va demostrar, segons Manoli Hidalgo, que els treballadors i treballadores del centre són un equip. Tothom es va abocar en la crisi i s'hi van afegir extreballadors, gent vinculada amb la residència i, fins i tot, personal tècnic o de neteja va acabar fent atenció directa als usuaris.

El brot es va donar per acabat el 22 de desembre, just en un moment on la directora del centre estava confinada i era positiva de Covid-19.

El 9 de gener es va administrar la primera dosi de vacuna al centre. Tot i la calma que els ha donat el vaccí, els treballadors i treballadores de la residència casal de la Santa Creu tenen clar que no poden abaixar la guàrdia.

Font: El 9Nou