REHABILITACIÓ DEL CAMÍ DE LA FORADADA A CANTONIGRÒS

L'Ajuntament de l'Esquirol inicia les obres de rehabilitació del camí de la Foradada. Aquesta adequació del camí és possible gràcies a un ajut de 42.000 euros que ha rebut el municipi com a beneficiari a la concessió de la línia de subvencions per a inversions en camins locals endegat pel Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

L'Esquirol és un extens municipi situat a l'est de la comarca d'Osona, format pels pobles de l'Esquirol, Cantonigròs, Sant Julià de Cabrera i Sant Martí Sescorts. El municipi és el camí natural o porta d'entrada al Collsacabra i conserva racons de gran bellesa, com la Serra de Cabrera i Aiats, gran talaia situada a 1300 m d'altura, i que constitueix un gran mirador de la Plana de Vic i la Garrotxa. L'espai natural del Collsacabra és un bon exemple, prou representatiu de la diversitat pròpia del sistema Transversal.

Destaquen alguns elements de notable singularitat paisatgística, com els corrents fluvials que ofereixen paisatges d'una gran bellesa, amb engorjats i salts d'aigua molt espectaculars. És el cas de La Foradada, un espectacular gorg de la riera de la Gorga vorejat de roca, que deu el seu nom al forat que té en una de les parets.

El camí curt a La Foradada comença a Cantonigrós. Al final d'aquest camí, després de salvar un fort pendent, s'arriba al gorg de La Foradada. El camí discorre entre un paisatge variat i amb molta vegetació: alzines, roures, i vegetació de ribera. L'adequació dels espais d'ús públic ha de garantir la seguretat dels usuaris i fer de la ruta un espai de fàcil accés per anar a peu. Per tal de garantir la seguretat a l'espai, es proposa la millora de bona part del traçat del camí, i la instal·lació de nova senyalització de seguiment i interpretativa.

L'estat actual del camí és força deficient, l'empedrat és molt irregular i quan plou l'escorrentia és elevadíssima i erosiona permanentment el sender. Per aquest motiu, l'accessibilitat a un dels llocs més bonics i interessants del municipi és força limitada. Al costat del gorg de la Foradada, aprofitant el desnivell natural del terreny, hi ha les restes d'un antic molí fariner. Encara s'hi pot apreciar el carcabà, algunes parets, i la font natural que hi havia dins mateix de l'edificació.

El molí s'hauria fet malbé a causa d'una riuada l'any 1940 (diuen però que a un mapa del 1923, el molí ja sortia com enderrocat). El camí actual és el que feien servir antigament els pagesos per portar a moldre el gra des de Cantonigròs. En aquella època es devia dur a terme un mínim manteniment de l'empedrat per tal que els animals de càrrega i les carretes hi poguessin transitar.
L'objectiu de l'actuació proposada és:

  • Adequar i preservar el camí d'accés a La Foradada per tal de millorar l'accessibilitat i la seguretat del visitant.
  • Millorar l'accessibilitat a aquest entorn de manera harmònica amb el paisatge i mitjançant materials sostenibles i durables. Les actuacions es desenvoluparan per trams consolidant el ferm amb el mateix material del lloc a la manera tradicional (empedrat)
  • Embellir el paisatge a través d'una senyalització respectuosa amb el medi i l'entorn que valori i protegeixi el patrimoni.
  • Involucrar el visitant perquè valori, estimi i respecti el patrimoni natural. La posada en valor del patrimoni del municipi prioritza la sensibilització del visitant i el descobriment del territori de forma ordenada i respectuosa amb l'entorn.
  • Abordar la sensibilització i l'accés a la informació de manera estratificada per tal que s'adapti de manera fàcil a diferents perfils d'usuaris: escolar, familiar, científic, caminador, entre d'altres.

 

Els beneficiaris de la intervenció són l'ampli ventall de visitants reals, des dels veïns del mateix municipi i altres municipis propers com Manlleu, Roda de Ter i Tavertet, com els visitants que busquen ofertes d'oci en la natura. En segon terme, tenint en compte que l'adequació de la ruta es converteix en un recurs més del municipi per atraure visitants, els beneficiaris de l'actuació són els establiments i serveis de turisme i restauració, que veuen incrementades les activitats a oferir i per tant afegeixen un atractiu més a la seva oferta.

Pròximament i durant els mesos de més afluència l'Ajuntament preveu elaborar un estudi d'impacte sobre aquest espai natural que permetrà aportar solucions sobre l'aforament, l'accessibilitat, i la sensibilització. Tanmateix, es preveu la introducció d'una taxa per accedir al camí de la Foradada que servirà per fer front al conjunt de despeses que originen la rehabilitació i el manteniment del camí i la futura gestió d'aquest espai.