Qualitat i participació en la 16a edició del premi al millor Treball de Recerca "El Cabrerès"

Participants i jurat "Premi Batxillerat 2023"

Dos treballs han compartit el premi dotat de 1.200 € de la 16a edició del Premi al millor treball de recerca de Batxillerat "El Cabrerès" lliurat aquest dissabte 1 de juliol a la Sala de Plens de l'Esquirol.

Amb l'objectiu de potenciar l'interès dels estudiants de batxillerat per la investigació, l'any 2008 es va crear el premi de recerca de l'Ajuntament de L'Esquirol per a treballs de recerca de batxillerat, amb una atenció especial pels que tinguin com a tema d'estudi algun aspecte de la subcomarca del Collsacabra o Cabrerès. En aquesta edición s'han presentat fins a 17 treballs, el doble que en edicions anteriors i d'alumnes de nou instituts diferents de la comarca d'Osona, la Garrotxa i El Lluçanès.

Els treballs premiats han estat La intel·ligència genètica, fet per Aina Llamas Solé, de Santa Pau i alumne de l'Institut Montsacopa i Dedins, fet per Nausica Estragués Casadesús, de L'Esquirol i alumne de l'EASD de Vic. El primer d'àmbit científic i el segon d'àmbit artístic.

Del treball La intel·ligència genètica, el jurat en destaca la seva expressió clara, precisa, entenedora de tot el tema escollit. També en destaca el seu rigor i el seu afany de divulgació. Del treball Dedins el jurat en destaca la sensibilitat i la capacitat d'expressar un procés creatiu. Ens apropa emotivament al pas del temps, a la diversitat i a la vida efímera de les persones.

L'acte de lliurament, que es va fer aquest dissabte 1 de juliol a la Sala de Plens de l'Ajuntament va anar a càrrec de l'alcalde Àlex Montanyà acompanyat d'altres regidors i de membres del jurat.
Els 17 treballs presentats van ser valorats per un jurat format per Fina Comajoan, Bet Redon, Maria Puig, Dolors Puigbò, Marisol Cabral i Guillem Verdaguer. Aquest jurat ha volgut manifestar que la deliberació s'ha allargat a causa de l'elevat nombre de treballs presentats i la qualitat de la majoria d'ells. Tant, que s'han vist obligats a plantejar el premi en format EX AEQUO, és a dir, a concedir dos premis i que compartiran l'import.

També van voler felicitar a tots i totes les participants pels treballs presentats, perquè són exquisits en la seva presentació, en les temàtiques escollides i ben segur han sigut una font d'aprenentatge per a tots els participants. Segons els membres del jurat, ells i elles també han après llegint els treballs presentats.
Han valorat l'originalitat, el grau de dificultat, la claredat dels objectius, la contextualització i els referents teòrics, l'anàlisi i l'ús de les fonts d'informació, l'estructura i presentació del treball i les conclusions i valoracions finals.
Amb tot, van voler dir que, en estima de la nostra llengua, tenim entre tots l'obligació de preservar-la i, en alguns treballs, van detectar errades en l'escrit que caldria millorar.

Van acabar felicitant i encoratjant als assistents a continuar treballant i compartint el coneixement en benefici de la comunitat a la qual pertanyen. Els premiats davant dels assistents a l'acte van fer una breu exposició dels seus treballs.