Mesures econòmiques municipals COVID-19: Taxes, contribucions, quotes...

La pandèmia de la Covid-19 està comportant una crisi que ens fa viure moments d'angoixa i d'incertesa. L'impacte està essent profund arreu, i el nostre municipi no n'és una excepció. Les conseqüències perjudiquen directament l´àmbit sanitari i vital, especialment sobre la població més gran i el seu entorn, així com l'aspecte econòmic i de subsistència sobre les persones treballadores, autoocupades, petits empresaris i empresàries.

L'impacte es fa difícil de quantificar però s'albira greu. Per fer front al present immediat i al futur, el consistori ha de practicar més que mai la política de proximitat, com la millor manera d'aportar solucions mitjançant polítiques compromeses amb les veïnes i veïns. La capacitat de l'Ajuntament és limitada i la tasca complexa però calen decisions valentes i segurament alguns replantejaments; ja que estem a les portes d'un canvi, que entre tots hem de fer amb determinació davant d'aquesta situació d'emergència.

L'Ajuntament és la primera eina de proximitat i de gestió del dia a dia. Ara, en aquesta situació d'urgència, davant el xoc econòmic que està representant per a tantes famílies veure aturada la seva economia en sec, l'actual equip de govern ha decidit adoptar aquestes primeres mesures pal·liatives econòmiques.

Conscients de les limitacions pressupostàries, i per fer front a les mesures econòmiques inicials plantejades i futures ens veiem obligats a fer una reforma urgent del pressupost municipal aprovat per aquest any 2020. Aquesta la farem efectiva en el proper Ple. Cal prioritzar i trobar sortides individuals i col·lectives als efectes devastadors del confinament, i cal renunciar a projectes previstos que la situació actual ens fa posar en segon pla.

L'Ajuntament aposta i situa la prioritat de la recuperació de l'activitat a partir del petit comerç, la petita i mitjana empresa i la producció de proximitat.

 • Taxa de recollida de deixalles:

Subvenció equivalent al 75% de la taxa anual per a les llars afectades per ERTO, acomiadaments o similars per culpa de la pandèmia de la Covid-19 en qualsevol de les persones empadronades.

 • Taxa de recollida de deixalles comercials:

Subvenció equivalent al 75% de la taxa anual per a totes les activitats comercials, bars, restaurants, allotjaments rurals, cases de colònies, empreses i autònoms obligades al tancament pel decret d'estat d'alarma.

 • Taxa ocupació de la via pública amb terrasses:

Subvenció del 75% pels bars i restaurants obligats al tancament pel decret d'estat d'alarma.

 • Escola Bressol l'Esquirol:

S'eximeix el pagament de la quota del servei des del tancament del centre el dia 12 de març fins a l'obertura en plena normalitat.

 • Escola de Música El Faristol:

S'eximeix el pagament de la quota del servei des del tancament del centre fins a l'obertura en plena normalitat.

 • Pagament a empreses i autònoms locals:

Per alleugerir la tensió econòmica i afavorir la liquiditat de caixa de les empreses i autònoms locals que han realitzat serveis i prestacions al consistori, l'Ajuntament ha accelerat el pagament de les factures registrades.

 • Contribucions especials "CONTRUCCIÓ DELS COL·LECTORS DEL BARRI DEL PADRÓ I DEL CARRER DEL PUIG "

Suspensió dels terminis ordinaris del pagament de les contribucions especials aprovades, fins a l'aixecament de l'estat d'alarma, i fraccionament d'aquests per a tots aquells veïns i veïnes que ho sol·licitin.

 • Ajornament de les següents inversions en obres públiques aprovades en el pressupost municipal 2020:
  • L'Esquirol: Urbanització de la zona de lleure, 3a fase (pista exterior pavelló, aparcaments davant del Pavelló Municipal i accessos als vestuaris) per un import de 230.000 €
  • Cantonigròs: Urbanització i peatonalització del carrer Camí Ral per un import de 275.000 €