L'Esquirol obté la distinció de Vila Florida

El municipi d’Osona s’incorpora al moviment Viles Florides, que ja suma 77 municipis a tota Catalunya així com més de 200 llars i espais públics al llarg de tot el territori. Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya a través de la flor i la planta ornamental

El projecte, que compta amb el suport de l’Agencia Catalana de Turisme, busca posar en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de  vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a  través de l’atractiu de parcs i jardins

El municipi de L’Esquirol s’incorpora al projecte Viles Florides que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC)  i que distingeix els municipis que treballen per la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds.

L'Ajuntament de L’Esquirol ha pres la iniciativa de convocar anualment una “Jornada Florida” a principis de la primavera, per tal de fer partíceps a tots els veïns d’aquest projecte. Una jornada que ha de servir per aconseguir transformar en la mesura del possible tots els racons del nucli urbà en petits i vistosos jardins. Es distribuiran jardineres i terres entre els veïns del poble i es convocaran els jardiners propers a oferir les flors i plantes a tots aquells veïns que les vulguin adquirir, per tal que tothom col•labori amb la iniciativa d’embellir el municipi. Aquest any serà el 16 d’abril a Cantonigròs i el 17d’abril a l’Esquirol coincidint amb el Mercat i testets de la Terra.

També té com a objectiu que els nuclis urbans quedin integrats en la natura que ens envolta. La intenció és continuar millorant el benestar de la població i fer que el visitant es trobi en un espai més agradable. “Entenem que vivim en un entorn privilegiat però sabem que hem de cuidar-lo i intentar mantenir el que la natura ens ha regalat”.

Viles Florides
Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de  vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a  través de l’atractiu del parcs i jardins

El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col•lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. Actualment hi ha a Catalunya 77 municipis distingits com a vila florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà. Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants. De forma anual s’entreguen les Flors d’Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides. La Flor d’Honor –n’hi ha d’una a cinc– s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. Actualment, el municipi d’Olot és el que té una major distinció i l’únic amb quatre Flors d’Honor, mentre que hi ha 22 municipis amb tres, 37 amb dues i 6 amb una. (3 municipis no han estat valorats encara: Solsona, La Garriga i Besalú)

Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.