L'Ajuntament de l'Esquirol instal·la a Cantonigròs el primer lavabo públic sec amb vermicompostador d'Osona.

A Cantonigròs, en un punt de molta afluència de visitants, al camí d'accés al salt de la Foradada de la Riera de la Gorga (Espai Natural Protegit del Collsacabra), i proper a l'àrea d'autocaravanes inaugurada durant aquest any, l'Ajuntament ha decidit instal·lar-hi un model de lavabo ecosostenible. Aquest suposa uns avantatges mediambientals importants en comparació als lavabos públics convencionals i/o químics.

Aquests tipus de lavabos utilitzen una tecnologia passiva: la vermicultura o vermicompostatge (del llatí vermis "cuc" i compost), que és la tècnica d'elaboració de fertilitzant orgànic aprofitant la voracitat de cucs de terra amb les restes orgàniques.

Per aconseguir el vermicompostatge es separa el líquid del sòlid a través d'una cinta transportadora inclinada que activa l'usuari amb un pedal; la matèria sòlida, emmagatzemada en una caixa hermètica al darrere de la caseta es converteix a poc a poc en terra adobada gràcies a l'acció dels cucs (Eisenda fetida), el líquid, es filtra al subsòl com a adob mitjançant una canalització horitzontal soterrada i perforada al llarg de 10 metres.
No és necessari, per tant, ni serradures ni palla per transformar la matèria orgànica amb terra adobada i és per això que l'evacuació de la terra generada es pot realitzar cada 5 -10 anys. Aquest model de lavabo requereix un manteniment mínim, no consumeix aigua ni la contamina, no s'embussa i és insensible a les gelades o a les altes temperatures, no li cal cap connexió per al sanejament i tampoc necessita energia elèctrica per al seu funcionament. Es manté l'absència d'olors gràcies a la seva ventilació natural per hibernació i amb una il·luminació natural propera al terra de la cabina es manté la cinta transportadora oculta.

Aquest tipus de lavabos, anomenats lavabos secs, s'instal·len en espais naturals aïllats, en refugis de muntanya, senders, estacions d'esquí, etc. A Catalunya n'hi ha d'instal·lats prop del congost de Montrebei, al Parc Nacional d'Aigüestortes i a l'estany d'Ivars a Lleida.

El model instal·lat a Cantonigròs també és apta perquè sigui utilitzat per a persones amb dificultats de mobilitat.

Foto: Treballadors de l'empresa francesa Sanisphere amb l'Alcalde de l'Esquirol, Àlex Montanyà, un cop finalitzada la instal·lació, el passat 19 de desembre.