La 29a CabrerèsBTT es prepara per a un dels traçats més exigents dels últims anys amb un recorregut de punta a punta pel Collsacabra

• Minimitzar l'impacte sobre el territori continua sent un dels objectius principals que es marca la CabrerèsBTT. Des del 2018 l'organització de la prova va decidir apostar per un esdeveniment el màxim de respectuós amb l'entorn reduint el nombre de participants. Enguany amb un límit de 1.500

• El recorregut de la 29a edició presenta una dificultat tècnica mig-alta en ambdós traçats, amb un desnivell positiu acumulat de 1.800 m per la ruta llarga de 60 km i gairebé 1.000 metres de desnivell per la ruta curta de 36 km amb les millors vistes del Collsacabra, la Vall de Sau, i la serra de Cabrera que dona nom a la històrica CabrerèsBTT.

• La CabrerèsBTT és una de les marxes en BTT populars i no competitives amb més participació a Catalunya que té lloc al maig a la petita població catalana de l'Esquirol

El 7 d'abril els alcaldes, Albert Mercé de Rupit i Pruit, Albert Prado de Tavertet i Àlex Montanyà de l'Esquirol han presentat oficialment a Tavertet la 29a edició de la CabrerèsBTT que es celebra a l'Esquirol el pròxim 13 i 14 de maig. Són els representants dels tres pobles del Collsacabra que han acollit durant aquestes vint-i-nou edicions la CabrerèsBTT, un esdeveniment popular i esportiu que ha transformat el Collsacabra en un destí singular per a la pràctica de la bicicleta de muntanya, on tots els participants han pogut admirar el paisatge natural i el patrimoni històric de tots aquests pobles de forma regenerativa.

La 29a CabrerèsBTT tindrà lloc el diumenge 14 de maig al poble osonenc de l'Esquirol. La novetat per aquest 2023 és la minimització de la senyalització al recorregut i la facilitat de seguir la ruta a través de la publicació del recorregut pocs dies abans de la marxa. La sortida i arribada serà de nou a la Pollancreda, el centre neuràlgic de la prova on fou traslladat el "village" l'any 2018, un espai re naturalitzat a la zona esportiva del mateix poble que representa l'essència de la marxa no competitiva més esperada pels aficionats a la BTT, amb nous reptes que any rere any proposa l'organització dissenyant un recorregut diferent en cada edició.

Aquest any 2023 els participants afronten un recorregut per admirar tota l'amplitud del territori amb una volta de punta a punta del Collsacabra que no deixarà indiferent a ningú. Una ruta amb les millors vistes al pantà de Sau i a la serra de Cabrera. L'esforç físic serà important no tant per la distància sinó pel desnivell acumulat i la dificultat del traçat amb varietat de corriols i camins. Per evitar el màxim de retencions, com sempre, la sortida és oberta a partir de les 7 fins a les 9 del matí.

L'organització de la prova, molt conscienciada amb el medi ambient, va prendre el 2018 la determinació de limitar els participants a 2.000 per reduir l'impacte sobre el territori i en aquesta línia edició rea edició avança en noves mesures per fer-hi front. Enguany es limita el nombre de participants a 1.500 i es facilita el "track" als participants uns dies abans de la marxa pel fet que es preveu reduir la senyalització a la imprescindible.

El programa d'activitats s'inicia la tarda de dissabte amb la mostra comercial, exhibicions de trial i una nova edició de la MiniCabrerèsBTT, la prova BTT no competitiva per a menors de 16 anys que reuneix famílies que volen compartir el batec del mountain bike i la tarda prèvia a la marxa del diumenge.

Buscant l'excel·lència responsable i el bé comú.

Al llarg de les 29 edicions de la CabrerèsBTT, amb la pausa obligada de dos anys per la pandèmia de la Covid-19, aquesta s'ha convertit en un èxit no només de participació, s'ha consolidat com un exemple de fidelització de voluntaris, de patrocinadors i també d'associacions implicades. L'objectiu és reduir els participants per retornar-li al territori tot el que durant anys aquest ha brindat a la marxa.

En la línia de l'organització de convertir la CabrerèsBTT en un èxit també de sostenibilitat i responsabilitat social, es col·labora amb l'Associació Paisatges Vius que posa en marxa diferents projectes per recuperar fauna desapareguda per l'impacte humà, així com recuperar flora destruïda per la mateixa erosió. Amb l'entitat local l'Associació Irai que recapta fons per a la investigació de la AADC una malaltia que afecta 130 persones mundialment, i ADFO que treballa per garantir que les persones amb disminucions físiques puguin tenir una vida accessible i completa.

La història de la CabrerèsBTT es comença a escriure el mes de juliol de 1993, quan un grup de joves del petit poble de l'Esquirol van prendre la iniciativa d'organitzar una pedalada popular amb bicicleta de muntanya, amb l'objectiu de fomentar la pràctica d'aquesta modalitat esportiva i donar a conèixer la singularitat del paisatge del Collsacabra.

Anys després d'aquella primera experiència, fruit de la inquietud juvenil i d'una decidida admiració per la natura, la CabrerèsBTT s'ha convertit en la prova de bicicleta de muntanya per antonomàsia al nostre país, i és considerada pels coneixedors d'aquest esport com una de les millors concentracions del continent europeu.
En només una dècada, la plaça nova de l'Esquirol, va veure com les ganes de fer poble del Grup d'Amics de la Bicicleta de Muntanya convertia el Collsacabra en l'epicentre del ciclisme de muntanya. Davant l'expectació creixent i l'augment exponencial de participants en pocs anys la sortida es va traslladar a la zona esportiva de l'Esquirol.

La CabrerèsBTT és una prova genuïna i indissociable de l'entorn que li fa de marc. Entenem, per tant, que cal consolidar-la i, més encara, fer-la exportable de manera que es converteixi en una de les proves populars més prestigioses de tot el món.