Finalitza el Voluntariat Jove l’Esquirol: sensibilització, conscienciació i empatia

Durant el mes de juliol es va portar a terme el 6è Voluntariat Jove de l'Esquirol. En aquesta nova edició del Voluntariat Jove s'hi ha sumat un exercici de conscienciació al voltant de la mobilitat amb transport públic i privat al nostre poble.

El projecte de voluntariat és un camp de treball d'aprenentatge que s'organitza a través de les regidories de joventut, benestar social, medi ambient i obres i serveis de l'Ajuntament, i pretén que els joves de 13 a 18 anys que hi participen, realitzin unes tasques d'iniciativa i sensibilització en l'àmbit social i medi ambiental que reverteixen positivament en l'entorn del municipi i la seva comunitat. El respecte, l'empatia i la cooperació són valors bàsics que formen part de la quotidianitat del projecte.

Enguany, el treball medi ambiental que han dut a terme els 24 participants ha estat el sanejament de l'entorn i millora d'un petit tram de l'antic Camí Ral. L'acció social ha estat donar suport a les educadores de l'Escola Bressol al llarg de les estones de joc, portant a terme activitats com contes representats amb llums i ombres, activitats estivals d'aigua, danses i cançons, etc. En la sempre esperada visita a la Residència de la Santa Creu de l'Esquirol, els joves han bescanviat amb els residents idees sobre la vida d'abans i la vida d'ara, s'hi ha fet activitats com jocs d'abans i jocs actuals, karaoke amb cançons d'abans i d'ara, etc. Finalment s'han creat també diferents materials manipulables per tal que els més grans els puguin gaudir.

L'espai de conscienciació que s'ha incorporat al Voluntariat Jove ha girat entorn la mobilitat en transport públic i privat al municipi. Els joves del voluntariat acompanyats pels monitors han estat preguntant a través d'una enquesta als veïns del poble el perquè de la mobilitat en vehicle privat i quina necessitat tenim del transport públic al municipi. Un moviment de veïns i el consistori està exigint a la Generalitat de Catalunya millores en el transport públic precisament perquè molts col·lectius del poble cerquen un gir en aquest assumpte: reduir els desplaçaments en transport privat, facilitar un transport més econòmic i freqüent cap a Manlleu, Roda de Ter i Vic on hi ha els instituts, hospitals, mercats i espais de lleure que manquen als pobles del Collsacabra, etc. Aquestes enquestes realitzades pel Voluntariat ens han d'ajudar a trobar i reclamar la millor solució per tenir un transport públic ampli i econòmic per a tots els veïns del Collsacabra.

El resultat obtingut en les diferents edicions ha estat especialment satisfactori i és per això que des del consistori es dóna continuïtat al projecte que reforça el lligam dels nostres joves amb l'entorn i les persones més grans i més petites del municipi. L'últim dia del projecte es fa una festa de cloenda a la Residència en la qual s'entrega un diploma i s'intercanvien boniques paraules entre grans i joves. Als participants que finalitzen el projecte se'ls obsequia amb una activitat d'aventura i una beca de llibres i material escolar pel curs següent.