Festa dels Tonis de L'Esquirol 2020

L'11 de gener es celebrarà a L'Esquirol la tradicional Festa dels Tonis. Una tradició amb més de 140 anys d'hstòria al nstre poble que encara és ben viva. La festa l'organitza com cada any l’Associació Cultural per a la Festa de Sant Antoni de l’Esquirol.

Les Festes de Sant Antoni, en alguns indrets conegudes com els Tres Tombs o, en el nostre cas, Tonis (Fent referència al diminutiu del nom del patró) es celebren amb motiu de la festivitat de sant Antoni Abat, protector dels animals. Aquesta celebració es fa arreu de Catalunya entorn el 17 de gener i adopten diferents formes de rituals en cada població consistents en les cavalcades dels tres tombs, curses i benediccions dels animals a més d'altres actes.

El ritu principal dels Tres Tombs consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l'interior de la població. Per això, aquest ritu s'anomena en alguns llocs Tres Tombs o també Passades, Beneïdes i Passant, en el cas de L'Esquirol.

Antigament, al nostre país, es donava tres voltes al voltant d'un espai on es feia una gran foguera feta amb ramatge verd. Un cop el cristianisme té major presència, els tombs es fan al voltant de l'església de Sant Antoni o, si no n'hi ha, a la imatge del sant, des d'on es fa la benedicció dels animals. En molts indrets és costum portar mascotes com gats, gossos i ocells per ser beneïts

L’associació organitzadora ha preparat una diada plena d’activitats.

De bon matí  comença la festa a les 9:00h amb un bon esmorzar per a tots els participants a l’Hostal Collsacabra.

A les 11:30h hi haurà la tradicional benedicció dels animals davant l’església de Santa Maria del Corcó de l’Esquirol i passant pels carrers del poble, acompanyats de l’Agrupació Musical del Maresme.

Aquesta mateixa orquestra mataronina serà l’encarregada d’oferir el concert de tarda a la pista de la Cooperativa. Serà a les 17 h i amb entrada gratuïta