ELIMINADES LES ÚLTIMES TORRES METÀL·LIQUES ENTORN DEL PONT DE LA GORGA DE L'ESQUIROL

El veïnat del carrer del Pont, i el patrimoni històric de l'Esquirol: el pont de la Gorga, la masia El Perai, i la fàbrica de Can Quel, queden alliberats de l'impacte visual que provocaven les torres metàl·liques, gràcies a una nova fase d'obres del soterrament de la línia de mitja tensió.

Aquestes obres, finalitzades durant el mes de gener, han suposat el desmuntatge de dues torres elèctriques, una d'elles enganxada al pont de la Gorga, la retirada de diversos pals de fusta, cablejat aeri i el soterrament de 300 metres de la línia de mitja tensió, i posen fi al dur impacte visual generat sobre el veïnat del carrer del Pont i tres elements patrimonials històrics de l'Esquirol: El Perai, casa pairal, antic hostal situat sobre l'antic camí ral de Vic a Olot, on es constitueix el nucli primigeni del poble de l'Esquirol, el pont de la Gorga d'origen romànic i l'antiga fàbrica tèxtil de Can Quel.

La finalitat del conjunt de les obres, a mitjà termini, suposarà l'eliminació de les torres metàl·liques que voregen el poble de l'Esquirol des del pont de la Gorga del carrer del Pont, passant pel cementiri i fins a l'espai de la Pollancreda, i que provoquen un impacte visual important en l'entorn més proper als habitatges, camins, i patrimoni natural i històric de l'Esquirol.

L'interès municipal és que aquesta línia de mitja tensió que ve de Roda de Ter, dona servei a l'Esquirol i segueix cap al municipi de Sant Pere de Torelló provoqui el mínim impacte visual al poble. El soterrament d'aquesta línia es va iniciar amb la urbanització del carrer Jaume Pons l'any 2018. Després, l'any 2019, amb la remodelació del camp de futbol municipal, s'hi va preveure el futur soterrament de la línia i és per això que es van incloure en l'obra els tubs pel soterrament que creuen paral·lelament el camp fins al carrer Osona; amb l'execució l'any 2019 de l'itinerari de vianants a la carretera BV-5207 davant El Perai, es van retirar pals de suport de la línia i també de telefonia. Més tard, durant el 2020 es van retirar dos suports metàl·lics, 250 metres de cablejat aèri i es van reformar dos centres de transformació; les obres de la variant de l'Esquirol que van finalitzar l'any 2022, també van servir per retirar diferents torres metàl·liques al voltant del pont i de l'antiga fàbrica tèxtil de Can Quel.

Al marge d'aquestes ultimes obres, el consistori està sol·licitant a les empreses de telefonia Goufone, Telefònica, Commu i Vodafone que retirin les línies de telefonia i fibra òptica sobre el pont de la Gorga que han de quedar soterrades a través de les canalitzacions d'aquests subministraments que es van dur a terme sota la riera de la Gorga.

La propera fase de soterrament d'aquesta línia, propietat d'Estabanell i Pahisa Energía, que es preveu realitzar durant aquest any 2023 significarà la retirada de gairebé 800 metres de circuit aeri cablejat i el desmuntatge de fins a deu torres metàl·liques Tot aquest soterrament s'ha realitzat i es farà pels següents carrers de l'Esquirol: carrer Jaume Pons, carrer del Puig -davant del Pavelló-, carrer Osona, carrer del Montseny, Passeig Les Gorgues, carrer Bellmunt, carrer Joan Serrallonga i el carrer dels Pins.