Arrenca amb èxit el procés participatiu “Collsacabra, visió de futur”

Procés participatiu. Collsacabra visió de futur

Representants dels tres ajuntaments del Collsacabra i més de 40 participants es van reunir a Cantonigròs per avançar cap a un futur compartit a través d’un procés participatiu per assolir accions consensuades a tots els nivells.

El passat dissabte 23 d’octubre va tenir lloc a les Antigues Escoles de Nens de Cantonigròs la presentació del procés participatiu: Collsacabra, visió de futur. Aquest procés és impulsat pels Ajuntaments de Tavertet, Rupit i Pruit i l’Esquirol, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Amb aquest procés, el Collsacabra vol iniciar un procés de reflexió per definir quines han de ser les línies a seguir de cara al seu futur. El procés consistirà en un diàleg compartit per construir consens, a partir d’un primer qüestionari sobre el present i el futur del Collsacabra, que es publicarà en breu, i un seguit de taules temàtiques a les quals totes les persones vinculades al Collsacabra hi estan convidades. El proper juny de 2022, es presentaran els primers resultats d’aquestes taules temàtiques.

L’acte va comptar amb la presència de la cap del Servei d’Agenda 2030 i Participació de la Diputació de Barcelona, Maria Garcia, dels alcaldes de Tavertet i Rupit i Pruit, Albert Campos i Albert Marcé, i de la regidora de Promoció Econòmica de l’Esquirol, Sílvia Grau. Tots ells van destacar la importància de l’acord establert el juliol de 2020 entre els tres municipis per coordinar la seva acció per assolir un Collsacabra habitat amb un paisatge equilibrat, saludable, resilient, bell i silenciós, amb una població arrelada, amb fort sentit de pertinença i responsabilitat.


Els representants institucionals van passar el testimoni a la ciutadania, amb un torn obert de paraula dinamitzat pel veí de l’Esquirol Gerard Costa, durant el que més d’una dotzena de participants van expressar alguns dels temes que més preocupaven al territori: l’habitatge, el futur per al jovent, el comerç, la gestió del territori, la salut i el benestar, els serveis...

Aquestes intervencions van enllaçar amb la ponència del professor Josep Maria Mallarach, que va fer un recorregut de la crisi sistèmica que vivim a les solucions des del territori en base al respecte per l’entorn i les generacions futures i sobretot, al consens per a una acció conjunta. En paraules de Mallarach, l’inici del procés participatiu significa un punt d'inflexió molt positiu, després de dos anys de feina discreta, amb una visió compartida pels tres ajuntaments. L’expert va encoratjar els presents a impulsar una governança molt més participativa, compromesa i creativa.

L’acte va finalitzar amb un tast de productes locals amenitzat pel músic de Cantonigròs Guillem Roma. Durant aquesta estona final, les persones assistents van poder indicar el seu interès a participar, i van intercanviar punts de vista sobre totes les qüestions tractades durant la sessió.

El Collsacabra té moltes possibilitats i és l’hora d’actuar per fer del nostre territori un lloc on s’hi pugui viure, treballar, gaudir, relacionar-se... d’una manera sostenible i oberta al medi que ens envolta. Aquest procés donarà la paraula a la ciutadania per a que reflexioni, debati i defineixi les prioritats de futur del territori, amb mesures i accions concretes per avançar conjuntament cap als escenaris desitjats. Per això, us convidem a participar en els diversos mecanismes participatius que s’aniran programant al llarg dels propers mesos.