APROVAT EL PROJECTE PER A LA CONSTRUCCIÓ DEL NOU “ESPAI ESCÈNIC ELISA CREHUET”. ANTIC ESCORXADOR I LOCAL D’ASSAIG DELS TAI-A-TREROS DE L’ESQUIROL

Amb 6 vots a favor de AUD-ERC i 3 abstencions de JuntsxCabrerès, aquest dilluns dia 13 de maig ha quedat aprovat en la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament el projecte executiu per a la construcció d’un edifici polivalent “Espai escènic Elisa Crehuet” a la carretera de Quatre Camins de l’Esquirol.

Descripció general del projecte:

Es tracta d’un projecte de nova construcció d’un edifici escènic polivalent amb l’objectiu d’albergar-hi l’espai d’assaig pel grup de teatre amateur local Tai-a-treros i actuacions, xerrades, projeccions, etc. amb públic, amb una superfície construïda de 258,90 m2. La planta es distribuirà en planta baixa tot i que dividida en dos nivells, el d’accés a cota de carrer i el de l’espai d’actuació a 1,2 m per sota seguint el desnivell del terreny. El canvi de nivell s’aprofita per ubicar-hi tres grades i la tarima alineada amb el paviment.

Actualment el solar es troba ocupat per l’antic escorxador, utilitzat per la companyia local de teatre Tai-a-treros com a espai d’assaig. L’edifici no es troba en bon estat i no te cap interès històric ni arquitectònic. Els volums edificats actuals, en no ser compatibles amb el projecte, es procediran a enderrocar-se per desenvolupar el nou espai escènic polivalent.

L’edifici comptarà amb les estances següents:

 • Sala polivalent:
  • Vestibul/recepció
  • Pati de butaques per a 66 persones assegudes
  • Escenari
 • Sala de control d’accés
 • Banys
 • Magatzem
 • Espai camerinos -  vestuaris
 • Pati exterior

 

Per un correcte funcionament de les instal·lacions climàtiques, es projecte una sala d’instal·lacions semi-soterrani ubicada sota els banys de l’entrada.

Per continuar amb la lògica de l’urbanisme de l’entorn, la façana principal quedarà enretirada de la línia de carrer deixant un espai lliure que podrà permetre acollir un volum important de gent sense envair l’espai públic.

El pressupost de construcció de l’edifici polivalent promogut per l’Ajuntament de l’Esquirol i elaborat amb la col·laboració dels Tai-a-treros és de 986.644,65 €. El projecte ha estat fet per l'esquirolenc Jaume Coromina Bassas i redactat per 4R Arquitectura enginyeria i construcció.

Perquè “Espai escènic Elisa Crehuet”

“Arran de la proposta de l’Ajuntament de fer una nova sala d’assaig de teatre al nostre poble, ens és inevitable pensar a canviar el nom que fins ara tenia i que feia referència a l’antiga professió que s’exercia al local (L’escorxador).
Proposem canviar-ho per homenatjar en vida a una de les persones que més ha fet perquè els esquirolencs i esquirolenques visquessin la passió del teatre. Ho ha fet dedicant hores, esforços i molta passió. Podríem fer referència a moltes de les seves creacions i de totes trobaríem mil anècdotes i recordaríem moltes situacions entranyables… però sens dubte, hi ha una que trenta anys més tard encara se’n parla… Qui sap d’on som. És fàcil saber de qui parlem: de l’Elisa Crehuet. Per això demanem que es posi el seu nom i cognom al nou local de l’assaig de teatre que es farà.

La primera obra que l’Elisa va dirigir, escriure i produir a L’Esquirol i que va suposar una gran declaració d’intencions representant molts dels valors que l’Elisa ha transmès a través del teatre: una obra on s’incloïa a tothom, tant si venies de fora com si eres del poble… una obra on es barrejaven edats, professions, aficions… una obra que rescatava a personatges de tota la vida i els hi donava una nova mirada… una obra amb una implicació enorme per part de moltíssima gent… una obra que seria la primera de moltes que haurien de venir… totes elles amb un gran punt d’unió: transmetre un missatge a través del teatre.

Innumerables són les ocasions en les quals l’Elisa ha col·laborat en obres i projectes del poble i pel poble: pastorets, obres per Festes Majors, obres al Casal d’avis, obres per joves, per infants,… podríem fer una llista llarga i creiem que això no acabaria de transmetre tot allò que hem après les persones que hem tingut la gran sort d’estar al seu costat. Perquè la generositat és un gran tret que defineix a l’Elisa i ha estat generosa no només transmetent els seus grans coneixements amb l’art del teatre sinó també fent un lloc a tot aquell que volgués formar-ne part.

Creiem que seria un encert que l’Ajuntament valorés i apreciés tot el que ha fet pel teatre posant el seu nom al nou espai d’assaig. Per nosaltres serà molt emotiu poder veure el seu nom inscrit, ja que serà l’excusa de poder recordar temps viscuts amb ella mentre somiem amb els que han de venir”

“Tai-a-treros” de l’Esquirol

Els “Tai-a-treros” de l’Esquirol

“Els “Tai-a-treros” de l’Esquirol és el grup de teatre amateur de l’Esquirol que neix l’any 1993 de les ganes de fer teatre d’un grup de joves del poble, amb la voluntat d’aprendre l’art de l’escena i sobretot divertir-se, tot refermant amistats i inquietuds. Ara aquells components, ja no són tan joves, però continuen al peu del canó gràcies a l’enorme voluntat d’una directora incansable que els ha guiat des del primer moment, l’Elisa Crehuet. Per la companyia hi han passat més d’un centenar d’actors, tècnics, artistes i col·laboradors, i gràcies aquest potencial humà el grup s’ha enriquit i encara continua amb il·lusió. Els treballs que s’han anat fent són de creació pròpia a partir de les improvisacions dels actors i d’altres adaptacions molt personalitzades d’alguna obra ja existent. A part de les obres també han col·laborat en diversos espectacles de carrer, performances i certàmens socials. I han rebut dues distincions” (...)

Revista Els Cingles