11ª EDICIÓ DE LA NIT DEL TURISME D’OSONA A L’ESQUIROL. RUPIT I PRUIT, EL PRIMER HOMENATJAT AMB EL PREMI NIT DEL TURISME D’OSONA.

Representants polítics i tècnics del Consell Comarcal d’Osona i de pràcticament tots els ajuntaments de la comarca i agents del sector privat van omplir el Pavelló de l’Esquirol, vestit de gala en l’onzena edició de la Nit del Turisme d’Osona.

L’alcalde de l’Esquirol, Àlex Montanyà va donar la benvinguda agraint la celebració d’aquest acte a l’Esquirol i aplaudint que s’hagi consolidat per tercer any consecutiu la Nit del Turisme de forma descentralitzada i itinerant per tota la comarca.

Seguidament el President d’Osona Turisme i Conseller de Turisme del Consell Comarcal d’Osona, Albert Prado va arrencar l’acte fent balanç de l’any. Durant la gala, es van presentar les principals actuacions desenvolupades i previstes per tal seguir dinamitzant, gestionant i promocionant la comarca d’Osona com una destinació turística autèntica i de qualitat.

Una de les novetats de la gala va ser el Premi Nit del Turisme, un homenatge a aquella empresa o entitat que durant l’any hagi destacat en algun projecte digne de reconeixement especial. Albert Prado va fer entrega del trofeu a l’ajuntament de Rupit, reconegut a nivell mundial aquest 2023 amb el guardó Best Tourism Village of The World de la OMT, com un bon exemple de destinació rural que incorpora el turisme com a motor de desenvolupament i noves oportunitats d'ocupació i ingressos, alhora que preserva i promou els valors i els productes comunitaris. Van recollir el premi la regidora Lourdes Marsal i la tècnica de turisme de l’Ajuntament Anna Costa que va realitzar una presentació de l’estratègia turística que es desenvolupa al municipi.

A banda de presentar els projectes més rellevants, durant la gala es van fer entrega de les acreditacions del curs de Bon Coneixedor d’Osona, dels distintius de qualitat turística Biosphere i del programa Punts Informació Turística (PIT).

En els parlaments, la Diputada de Turisme de Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, a través d’un vídeo, va fer repàs de les principals dades turístiques remarcant l’augment de pernoctacions a la comarca, així com posant en valor la feina feta, de manera coordinada i compromesa amb el territori. Seguidament la Directora Serveis Territorials, de la Generalitat de Catalunya, Maria Teresa Clotet va realçar la importància de treballar de forma sostenible i responsable en el turisme per tal de fer front a les dificultats vinculades al canvi climàtic. Va tancar l’acte el Coordinador de Promoció Territorial del Consell Comarcal d’Osona, Arnau Basco encoratjant a tot el sector per la feina feta i felicitant a tot l’equip d’Osona Turisme per la bona gestió i promoció de la comarca com a destinació turística.

L'actriu local Anna Busanya i l’humorista i còmic Galdric van amenitzar l’acte en diverses ocasions fent sàtira dels diferents turistes que visiten la comarca. Jordi Coromines de Sant Martí Sescorts (L’Esquirol), dels restaurants Horta i Thymus i membre d’Osona Cuina, va oferir un piscolabis amb productes del Collsacabra i del Fet a Osona Aliments Excel·lents. Els assistents també van poder participar en algunes activitats relacionades amb els 17 ODS (Objectius del Desenvolupament Sostenible) i al final de la nit es va sortejar una panera de productes de la CAC (Cabrerès Associació de Comerciants) entregada pel seu president Albert Codina de Cantonigròs.

Pevi a l’acte del vespre al pavelló, la Sala de Plens de l’Ajuntament de l’Esquirol va acollir la primera Assemblea General d’Osona Turisme, on es va aprovar la composició dels seus membres, donar compte de la memoria i el pla d’accions del 2023, exposar el pla d’accions del 2024 i aprovar-ne el pressupost.

L’ens Osona Turisme té com a finalitat promocionar el turisme de la comarca d’Osona i assessorar els ens locals i les entitats privades dedicades o relacionades amb el sector turístic. L’any 2012 el Consell Comarcal d’Osona va reformular aquesta organització especial, sense personalitat jurídica pròpia, donant-li la forma actual. Els seus òrgans de govern són el Consell General i el Consell d’Administració.

Poden ser membres d’aquesta organització especial tots els municipis de la comarca d’Osona, les entitats sense ànim de lucre i les entitats públiques d’àmbit supramunicipal i/o de caràcter associatiu, sempre que facin efectiva l’aportació econòmica anual per a la promoció turística que el Consell Comarcal d’Osona estableixi.

Les activitats que es desenvolupen des d’Osona Turisme es basen en el Pla estratègic de Turisme d’Osona i en els paràmetres de col·laboració entre Diputació de Barcelona i les entitats d’àmbit comarcal.

  • Augmentar la participació dels ajuntaments i la presència del sector privat en la direcció, el disseny i l’aplicació de la política turística del territori.
  • Desenvolupar les línies de producte turístic més apropiades en funció de les característiques de l’oferta turística comarcal.
  • Millorar l’oferta turística del territori posant en valor els recursos i els atractius turístics de la comarca.
  • Vetllar per la incorporació de criteris de qualitat turística en destí com a garantia de millora de la competitivitat turística.
  • Facilitar la creació i la comercialització de productes turístics.
  • Fer que el sector turístic contribueixi a la creació, el manteniment i el creixement d’activitat econòmica, contribuint a la millora de la qualitat de vida dels habitants del territori
  • Vetllar per la promoció turística del territori de referència en els mercats propers i coordinar-se amb la Diputació de Barcelona per a mercats de mitja i llarga distància a través de les marques turístiques oficials a Catalunya, de forma coordinada amb l’Agència Catalana de Turisme.

Mes informació a: www.osonaturisme.cat