Jornada-taller: Cal pagar per accedir a la natura?

Sala polivalent (casal d'avis) de l'Ajuntament de L'Esquirol

divendres, 16 novembre, 2018 - 09:30

Com s’ha de gestionar l’accés massiu al medi natural i als paratges singulars? Caldrà pagar per arribar-hi? Com i de quina manera cal fer-ho? En els últims anys, a Catalunya, hi ha un debat sobre la híper-freqüentació de determinats espais (naturals i/o culturals) i l’ús que la ciutadania fa dels mateixos. Parlem d’indrets singulars (protegits o sense protegir, amb òrgans de gestió o sense) que registren un nombre tan alt de visites que acaben afectant les dinàmiques naturals del propi espai, provoquen conflictes entre el seus usuaris i moltes vegades interfereixen la vida de les societats locals. En el moment present diversos ens gestors i responsables d’aquests espais han promogut reglaments i ordenances per tal de regular-ne l’accés i promoure’n un ús sostenible.

L’objectiu de la jornada és aprofundir en els impactes i conflictes que genera l’ús públic massiu d’alguns d’aquests espais i conèixer de primera mà els instruments i mecanismes d’intervenció que s’han adoptat o es volen adoptar per a solucionar-ho, mitjançant el coneixement de diverses experiències. Durant la primera part de la jornada s ’analitzaran les causes del problema i, a la segona part (taula rodona) s’explicaran i es valoraran diverses experiències de regulació.

La sessió s’adreça a acadèmics, tècnics, estudiants, càrrecs electes i públic en general, interessats en la gestió de l’ús públic dels espais naturals.

Programa:

09:20 - 09:30 h Registre d’inscrits.

09:30 - 09:45 h Benvinguda:

  • Il·lm. Sr. Àlex Montanyà, alcalde de l’Esquirol i conseller delegat de Turisme del Consell Comarcal d'Osona.
  • Dr. Jaume Font, Investigador principal del Grup de Recerca Consolidat d’Anàlisi Territorial i Desenvolupament Regional (ANTERRIT) de la Universitat de Barcelona.

09:45 - 10:00 h Introducció ponències marc, per Josep Coma (UB- Grup Anterrit)

10:00 - 10:30 h Mercè Colom (CETT-UB): El paper de les TIC i les xarxes socials. La fi dels llocs secrets.

10:30 - 11:00 h Ester Nogué (EUHT Sant Pol-UdG): Espais naturals. De l’ús a l’abús.

11:00 - 11:30 h Pausa-cafè.

11:30 - 13:30 h Taula rodona sobre experiències de regulació d’accés a espais singulars.
Modera: Dra. Dolores Sánchez Aguilera (UB- Grup Anterrit)

11:45 - 12:05 h Perquè cal regular l’accés a la Foradada?, a càrrec d’Àlex Montanyà, Alcalde de l’Esquirol i conseller delegat de Turisme del Consell Comarcal d'Osona.

12:05 - 12:25 h El Torrent de la Cabana, a càrrec de Joan Manso, alcalde de Campdevànol i president del Consell Comarcal del Ripollès.

12:25 - 12:45 h La Riera de Merlès; a càrrec de Carles Vico, geògraf i tècnic del Consell Comarcal del Berguedà.

12.45 - 13:05 h L’accés al parc natural del Montseny, a càrrec d’Elisabet Ros, tècnica d'ús públic del Parc Natural del Montseny, Diputació de Barcelona.

13:05 - 13:30 h Debat.

13:30 - 14:00 h Cloenda i conclusionsi conclusions, a càrrec del Dr. Francisco López Palomeque (UB- Grup Anterrit).

14:00 - 15:30 h Temps lliure per dinar.

16:00 - 17:30 h Recorregut per Rupit, i breu explicació sobre la gestió de l’estacionament públic i els visitants a càrrec de Sebastià Juanola (Ex-alcalde de Rupit i Pruit).

Inscripcions:

Per correu electrònic, fins el 14 de novembre (inclòs), enviant un correu electrònic a josepcoma@ub.edu indicant el nom, cognoms, DNI, entitat o institució i indicar si es vindrà amb l’autobús de l’organització. La jornada és gratuïta.

L’organització facilita l’anada i tornada des de Barcelona fins a l’Esquirol. Sortida de Barcelona (Plaça de la Universitat, edifici històric UB), a les 8 hores. Arribada aproximada a Barcelona a les 19:30 hores. Places limitades.

Organització:

Universitat de Barcelona, Departament de Geografia (UB), Grup de Recerca Consolidat d’Anàlisi Territorial i Desenvolupament Regional (ANTERRIT) Generalitat de Catalunya (SGR-2017-1509), Ajuntament de l’Esquirol i Plan Nacional d’I+D+i MINECO (CSO2014-59660P).