Festival de Música i Poesia de Cantonigròs

Cantonigròs

dissabte, 15 juliol, 2023 - 17:00
PROGRAMA

El Festival de Música i Poesia de Cantonigròs és l'evolució natural del Festivalet del Collsacabra, el qual s'ha celebrat durant els últims vuit anys a Cantonigròs.

El nou format defineix amb més precisió la voluntat de valorar el talent dels músics i autors que aposten per la qualitat de les seves creacions, amb lletres poètiques, músiques ben escrites i amb un format actual que té tota la intenció de connectar amb el públic. Artistes que cuiden la paraula, el missatge i l'estètica.

La majoria de les actuacions són de petit format i es faran en els racons més bonics de Cantonigròs.

Per què un festival de música i poesia a Cantonigròs?

Hi ha dos factors que ens hi porten. Per una banda, ens hem de remuntar entre els anys 1944 i 1968, en els quals es va celebrar anualment El Concurs Parroquial de Poesia de Cantonigròs, el certamen literari en llengua catalana més important del país durant els primers temps del franquisme. Per altra banda, hi va haver El Festival Internacional de Música de Cantonigròs que es va realitzar del 1983 al 2011 a Cantonigròs i també va posar aquesta població del municipi de L'Esquirol sota el focus d'atenció del nostre país. Aquests dos fets tan rellevants lliguen Cantonigròs amb la música i la poesia i aquest festival que us presentem n'és la conseqüència. També cal destacar que la iniciativa d’aquest festival ha sortit de la pròpia gent de Cantonigròs, concretament de la Mireia Farrarons, en Marc Lloret i en José Serrano.

I ara, a l'any 2023, què?

Encetarà el festival un Arnau Tordera en solitari amb el seu espectacle El Joglar. El seguiran la cantautora Mar Pujol acompanyada de Bruna González al violoncel presentant Trepa. Tot seguit, i després d'inaugurar el mural pintat per l'artista RocBlackblock, tastarem les melodies i humor intel·ligent del basc Joxean Orbegozo Garón. Li agafaran el relleu el binomi Cesk Freixas i Roc Casagran amb l'espectacle Direm nosaltres. Tancarà la programació l'actuació de la banda Fetus amb la seva proposta La Serra dels Perduts. Un projecte que acosta a aquesta banda, originàriament d'estil Punk-Rock, a la música tradicional, bevent de la font de romanços i poemes trobadorescos i de melodies tradicionals passades pel sedàs del mític Jaume Arnella o de l'acordionista Carles Belda.

Programació 2023


ARNAU TORDERA - ÉS EL JOGLAR

17: 00 h - Porxada de l'església

Durant els segles XII i XIII els joglars eren els encarregats d'interpretar les obres que escrivien els trobadors. Recorrien les diverses corts, places i palaus dels regnes per cantar-hi els versos de les composicions èpiques i líriques més aclamades dels seus temps.

El 2022 commemorem 120 anys de la mort de Jacint Verdaguer i Arnau Tordera I s'ha proposat de fer reviure aquest format als nostres dies per tal d'homenatjar l'efemèride. Si Verdaguer és el trobador, ell serà el joglar que difongui els seus versos submergint-se en el seu projecte més auster, més intimista i genuí. 


MAR PUJOL -TREPA

18:30 h - Porxada de les antigues escoles de nens

Versàtil i convincent, experta en punyir l’ànima d’aquella qui l’escolta.

La Compositora, guitarrista i cantant del Lluçanès presenta melodies carregades d'aire pur i resistència rural, que s'enfilen en una proposta terrenal i etèria a la vegada. Temes que ha anat forjant els darrers anys prenent com a referència projectes tan propers com Faneka, Marala o les mateixes Maria Arnal o Sílvia Pérez Cruz, entre tantes altres.


MURALS -  CANTONIGRÒS 1955-56

19:45 h - Carrer Major, 46 (davant de l'Esplai)

Aprofitant el marc del Festival de Música i Poesia de Cantonigròs, es farà la inauguració simbòlica del mural que l'artista Roc Blackblock va pintar durant el mes de maig d'aquest 2023 en una paret interior del carrer Major número 46 de Cantonigròs, just davant de l'edifici de l'Esplai i antiga escola de nenes. Precisament aquesta antiga escola de nenes és la que ha inspirat el motiu del mural que representa una estampa dels anys cinquanta d'aquesta escola.


JOXEAN ORBEGOZO ÉS MARIA GARÓN

20:00 h - l'Esplai

Amb el nom de MARÍA GARÓN es presenta l'univers de Joxean Orbegozo. Una exquisida proposta musical arrelada en excel·lents melodies Rock-Folk d'autor.

El directe és un autèntic xou escrit per a l'ocasió, un espectacle emocionant, fresc i únic en la cançó moderna, presa el pols i tempo adequat a les cançons, amanint amb aquest humor tan marca de la casa que fa les delícies del públic.


cesk

CESK FREIXAS - DIREM NOSALTRES, AMB ROC CASAGRAN

21:00 h - Porxada de les antigues escoles de nens

Freixas evidencia el vincle entre la cançó d’autor i la creació poètica, que ja havia reivindicat anteriorment musicant autors de caire més clàssic. Ara,amb aquesta connexió Penedès-Vallès, Cesk Freixas també posa de manifest la necessitat de recuperar la creació cultural que fa referència al nostre temps, al nostre país i a la nostra gent. Per aquest motiu ha escollit musicar poemes d’un autor com Roc Casagran, amb qui comparteix generació i és considerat un dels poetes actuals més llegits i celebrats de la literatura catalana.


FETUS - LA SERRA DELS PERDUTS

22:30 h - Pista del Carrer Montcau

Fetus eren senzillament un grup de punk-rock fins que van descobrir els romanços de Jaume Arnella. Després de dedicar-li un revolucionat homenatge al disc ”Sota, cavall i rei”, ara aprofundeixen en el camí que els va assenyalar el mestre al nou disc, ”La serra dels perduts”, on la banda explora un nou univers amb històries populars de l’imaginari empordanès i cançons perdudes de les Gavarres. Musicalment, el punk-rock i la cançó de taverna marca de la casa s’endinsen cada cop més en el folk nostrat.

Entrades gratuïtes

  • Organitza: Ajuntament de L'Esquirol amb la col·laboració de l'Associació de Veïns de Cantonigròs i la Comissió de Festes de Cantonigròs
  • Idea original: Mireia Farrarons, Marc Lloret i José Serrano.