CollsacabraCreix: Cinema i poesia.

Pista de la Cooperativa, L'Esquirol

divendres, 11 juny, 2021 - 20:00

Projecció de les pel·lícules L'enterrament i Estimada Marta. Dos curtmetratges d'Abel Arderiu basats en els poemes de Miquel Martí Pol.

Abans de les projeccions hi haurà una breu presentació per part de l'actor Lluís Solé, el compositor de la banda sonora Xavier Baurier, el cineasta Toni Serrat i el pròpi autor Abel Arderiu.

L'Enterrament

La primera projecció serà del curt titulat L'Enterrament estrenat l'any 1999 i basat en un dels "Contes de la vila de R" del poeta Miquel Martí i Pol. El metratge ha participat en diversos festivals de cinema, com el Festival Internacional De Cinema de Girona, El Festival d’Alacant, La mostra de vídeo de Vic…

El curtmetratge és un diàleg entre dos amics que es retroben en l'enterrament d'un seu amic. En el curtmetratge es veu tot el transcurs del mort, des que surt de casa seva, quan es dirigeix a l'església i finalment al cementiri. Tot això acompanyat de la corrua de gent, que va amb ell tota l'estona. El curt està ambientat en els anys 50.

L'autor destaca la ironia fina d'aquest conte de Miquel Martí Pol i els tocs lleus d'humor negre a més del retrat dels personatges que hi fa, mostrant una forma de fer i de parlar, molt de poble, de Roda i d'altres, on importa més el moment, el dia a dia, mentre els fets consumats, inevitables com ara la mort, poden quedar arraconats en el passat, com li passa al protagonista de la pel·lícula, en pobre Pere, que un cop enterrat i deixat al cementiri, queda oblida, mentre els vilatans continuen el seu dia a dia..

Estimada Marta

La segona part de la projecció estarà protagonitzada per l'últim treball d'Alderiu. Les 15 parts en què es divideix Estimada Marta, un dels poemes més coneguts de Miquel Martí i Pol, s’han convertit en 15 escenes d'aquest curtmetratge. 

L'autor explica que el poema Estimada Marta el va fer pensar en tot de relacions ideals quan un somnia i es deixa portar per imatges i desitjos. Com si l'autor estigués expressant una fantasia, un desig, i no tant una vivència o experiència, com si parlés de la dona somniada i de la relació que ell li hauria agradat tenir amb ella. Mentrestant, ella, de ser una persona autèntica, la podia veure ocupada fent coses més reals i centrades en la seva vida quotidiana, lluny del poeta i de les seves passions. Aquesta és la idea que l'autor del film reflecteix en els fotogrames del curt, on les imatges expressen situacions diferents, no concordants, amb les paraules que sonen durant tot el metratge. “Una interpretació del poema, a la meva manera”, explica l’autor.

  • Guió i direcció: Abel Arderiu
  • Veu off: Lluis Soler
  • Actors i actrius: Toni Serrat, Laia Gurt, Julia Martí
  • Música: Xavier Baurier
  • So: Josep Maria Santamaria
  • Càmera: Laura Carapeto
  • Edició: Laura Carapeto, Biel Arderiu, Abel Arderiu i David Araguete
  • Ajudant de guió: Alexis Pardo

Entrades anticipades a les oficines de l'ajuntament de L'Esquirol el matins de 9 a 14 h i al Bar de la Coope totes les tardes.

  • Preu: 5€
L'Enterro (1999)
Estimada Marta (2020) foto: El 9Nou